Error!

Waarom biologische wijn maken?

Waarom biologische wijn maken?

Biologische wijn zag het levenslicht in 2012. Om precies te zijn, het label 'biologisch' had betrekking op de teelt van wijnstokken (wijnbouw) zonder rekening te houden met het proces van het omzetten van druiven in wijn (vinificatie).

Deze twee processen zijn nu onderworpen aan "biologische" certificering en nieuwe regels zijn van toepassing op de wijnproductie. Zo is het gebruik van pesticiden of synthetische behandelingen verboden. Ook is de toevoeging van inputs zoals zwavel of ascorbinezuur zeer beperkt tijdens het maken van wijn. Gelukkig voor ons!

Biologische wijn groeit evenzeer als de vraag naar biologische producten een groot succes is. Men zou zich echter kunnen afvragen: waarom biologische wijn maken?

Ontdek hieronder verschillende argumenten om dit thema te benadrukken.

Biologische wijn maken voor het milieu

Pesticiden hebben inderdaad een vrij lange levenscyclus. Tijdens de verschillende teeltfasen worden ze in de wijnstokken gespoten. Op regenachtige dagen worden de residuen van deze pesticiden in de waterwegen gespoeld. Er moet rekening mee worden gehouden dat de watercyclus het zeeleven omvat dat deze chemicaliën zal opnemen, evenals de mens die het zogenaamd zuivere water drinkt.

Wist je dat rivieren kwetsbaarder zijn omdat ze direct worden blootgesteld en meer worden gekenmerkt door deze vervuiling? Het is een verontreiniging die in het grondwater gedurende meerdere jaren en over vele delen van het grondgebied tijd kost voordat deze zichtbaar wordt.

Merk ook op dat deze producten waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de uitputting van bijen en vanuit een algemeen oogpunt van biodiversiteit. Frankrijk is bijvoorbeeld de grootste Europese consument van pesticiden.

Biologische wijn maken voor de gezondheid en die van wijnboeren

De Franse wijnsector vertegenwoordigt 20% van de landbouwmarkt voor de pesticidenindustrie. Begrijp daaruit dat 20% van de pesticiden wordt gebruikt voor de wijnbereiding door boeren.

Deze chemische hulpmiddelen verschenen oorspronkelijk in het naoorlogse tijdperk om ziekten te bestrijden, opbrengsten te verhogen en mensen te voeden. Ironisch is het niet?

De wijnboeren zijn opgeroepen om waakzaam te zijn en de toegestane volumes per hectare zijn sterk gedaald. Deze laatsten dragen nu beschermende kleding en maskers bij het besproeien van de wijnstokken.

Kiezen voor wijnen die zonder pesticiden zijn geteeld, betekent dat de wijnboeren worden beschermd die ervoor hebben gekozen om geen producten te gebruiken die waarschijnlijk dagelijks kankerverwekkend zijn.

Maak biologische wijn naar smaak

Als we degenen mogen geloven die de sprong hebben gemaakt, is smaak een van de goede redenen om biologisch te gaan.

Biodynamische en natuurlijke wijnen vallen op omdat ze de enige productiemethoden zijn die de druif bevrijden van de beperkingen van chemische inputs van de wijnstokken en additieven tot vinificatie. Het eerste opvallende verschil tussen biodynamische en traditionele wijn is de wijnstok. Het doel van de biodynamica is om wijnstokken te hebben waarvan de wortels de beste mineralen kunnen onttrekken om gezonde druiven te verkrijgen. In tegenstelling tot de traditionele wijnbouw worden pesticiden en insecticiden gebruikt die de aroma's van de wijnen vasthouden. De keerzijde is dus om gelijkaardige wijnen te verkrijgen, met minder expressieve, frisse en elegante kenmerken.

Biodynamica bevordert het werk van een levende en gezonde bodem. De druiven zullen dus van betere kwaliteit zijn.

Maak biologische wijn om werkgelegenheid te bevorderen en in te spelen op de maatschappelijke impact

Om de groei van grassen te beheersen en de ontwikkeling van een ziekte of plaag te voorkomen, moeten de wijnstokken vaker worden bezocht om de goede gezondheid van de planten te garanderen. Kleinere landgoederen werken als een gezin, terwijl grotere nieuwe banen kunnen creëren.

Biologische landbouw heeft ervoor gezorgd dat bepaalde gebieden extra banen hebben gecreëerd voor tractorchauffeurs, maar ook voor seizoensarbeiders om met de hand te oogsten. Biologisch is een teeltmethode die meer aanwezigheid in de wijngaard en handmatig werk vereist. De inzet is veel lichamelijker, maar het rendement veel kwalitatief.

Niets belet om te vertrouwen op het advies van een externe adviseur om de opbrengst van elk perceel te maximaliseren. Het is waar dat de wijnboeren er meer tijd zullen doorbrengen, maar het land met de hand bewerken geeft veel meer voldoening als je kunt getuigen van de kwaliteit van je werk. Pas echter op voor de kwetsbaarheid van onbehandelde druiven.

All comments
 1. e

  e

 2. e

  e

 3. e

  e

 4. e

  e

 5. e

  e

 6. e

  e

 7. e

  e

 8. e

  e

 9. Ferdinard Uwariakachukwu

  This is really amazing. Nice seeing this post

Leave a Reply