Error!

U moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bekijken.

U moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bekijken. Bent U van de vereiste leeftijd?

Welke witte wijn moet je koken?

Welke witte wijn moet je koken?

In de traditionele Franse keuken worden veel gerechten bereid met witte wijn. Om een ​​bouillon op smaak te brengen of om heerlijke aromatische sauzen te bereiden. Bovendien zijn witte wijnsauzen niet alleen geschikt voor feestelijke gerechten en als aanvulling op de dagelijkse keuken. Ontdek onze tips voor het kiezen van de juiste witte wijn voor uw keuken.

Enkele basisprincipes voor het gebruik van wijn bij het koken

Over het algemeen zijn de wijnen die u gebruikt om uw maaltijden te bereiden, de wijnen die bij uw smaak passen. Nog een basis. Als u met wijn kookt, vergeet dan niet te drinken wat u aan uw gerecht toevoegt. Natuurlijk, als het een Grand Cru is, geen onnodige verspilling. Gewoon onthouden. Welke wijnen te kiezen voor de keuken?

Het is beter om te weten welke wijnen geschikt zijn om te koken voordat u aan een gevaarlijk avontuur begint. Witte wijn en rode wijn zijn perfect op elkaar afgestemd. Omgekeerd zijn zoete of stroperige wijnen niet erg interessant. Bewaar ze als drankje.

Rosé wordt niet aanbevolen omdat het koken niet goed verdraagt.

Als u zeevruchten of visgerechten op smaak wilt brengen, zullen sprankelende wijnen een grote hulp zijn. Koken met champagne is echter gereserveerd voor speciale gelegenheden.

Hoe belangrijk is de kwaliteit van witte wijn voor een geslaagd gerecht?

De smaak van het gerecht wordt ongetwijfeld beïnvloed door de kwaliteit van de gekozen wijn. Een uitstekende wijn kiezen is niet nodig. Voorkom toch dat u niet naar een low-end versie gaat.

De aroma's blijven behouden tijdens het koken van de wijn. Kies goed, maar weet ook dat het mogelijk is om een ​​kant-en-klare maaltijd te maken door wijn met gebreken te recyclen. Proef het echter voordat u het aan uw mengsel toevoegt.

Kies een wijn van hogere kwaliteit voor een recept waarvoor slechts één glas wijn nodig is. Zodat u in alle rust kunt genieten van het einde van de fles.

Witte wijn in de keuken: hoe kies je die?

De eerste stap is om het recept te lezen om er zeker van te zijn dat je je witte wijn kiest. Inderdaad, als je voor een lichte wijn kiest, gebruik dan een droge witte wijn. De smaak van uw eten kan worden gedempt door de geur van houtachtige wijn.

Hou je van risotto? Een chardonnay uit het zuiden of een wit uit de Rhône zijn ideaal voor uw gerecht. Als u behoefte heeft aan een zoetere wijn, zou een zuidwestelijke witte wijn iets voor u moeten zijn.

Enkele ideeën voor gerechten

Een gegratineerde uiensoep

Hou je van gegratineerde uiensoep? Vraagt ​​u zich af welke witte wijn erbij hoort? Een Riesling doet het prima. Fruitig, goedkoop, deze wijn past goed bij Gruyère, Emmental of Jarlsberg. U kunt zelfs een klein vleugje Kirsch toevoegen.

Een risotto

Risotto ja, maar niet zomaar. Met zeevruchten of garnalen. Inderdaad, een Chardonnay of een witte wijn uit de Rhônevallei zullen de smaken van de zee combineren.

Wil je de natuurkundige wetten trotseren door tegen de sterke smaak van Parmigiano in te gaan? Zet in op een wijn als Tariquet Côtes de Gascogne of Château Calabre.

Osso Buco van kalfsvlees in Milanese stijl

Zoals je misschien al geraden hebt, vindt dit gerecht zijn oorsprong in Milaan en vereist het een onberispelijke kookkwaliteit voor de kalfsschenkels en zijn boeiende saus. Zoek niet verder, het is de witte wijn die dit gerecht die unieke smaak zal geven. Een wit als Fontanafredda en Viogner Sauvignon of Carpineto Dogajolo zal perfect zijn.

Een konijn met mosterd

Zijn fijne en delicate vlees wordt beschouwd als een gevogelte. Om het niet te denatureren, vergezeld van een wijn die te tannine of weelderig is, zijn witte wijnen gemaakt van Chardonnay zoals Côte de Beaune, Montagny of Chablis ideaal. Dit zijn fijne en elegante wijnen die de zuurgraad van de mosterd ondersteunen en tegelijkertijd de finesse van het konijnenvlees versterken. De kracht van de mosterd wordt verzacht door de boterachtige kant van de wijn. Bourgondische AOC's kunnen ook konijn met mosterd vergezellen, zoals de Bourgogne Cotes d´Auxerre.

Goed advies, maak uw leven niet ingewikkeld met de keuze van witte wijn om te koken. Kruiden zoals de kookwarmte veranderen de smaken van de wijn. De kwaliteit van uw risotto of uw konijn met mosterd wordt op geen enkele manier verbeterd door de toevoeging van een Grand Cru.