Error!

U moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bekijken.

U moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bekijken. Bent U van de vereiste leeftijd?

Wat is roséwijn?

Wat is roséwijn?

Roséwijn is de wijn van voorbestemming voor bij verse maaltijden. Als aperitief met vrienden kun je helemaal kiezen voor een fruitige roséwijn. Bovendien ligt de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding binnen ieders handbereik.

Het vinificatieproces van roséwijn is zowel bijzonder als veeleisend. Laten we bijvoorbeeld de rosé van bloeden , de rosé van persen of die van maceratie citeren. Wist je trouwens dat roséwijn als de oudste wijn werd beschouwd? De productie ervan is inderdaad ontstaan ​​in de Provence als gevolg van de ontwikkeling van de wijnbouwcultuur, eeuwen daarvoor. De Grieken stichtten Marseille en plantten tegelijkertijd de eerste wijnstokken. De wijn was toen licht van kleur.

De druiven gaven na het persen een sap dat direct werd gefermenteerd en de maceratie werd uitgevoerd met respect voor tradities. Tijdens de fermentatie moest de most van het sap worden gescheiden. Vervolgens kwam de opkomst van het Romeinse rijk met de geboorte van heel Gaulle. Als onderdeel van religieuze ceremonies gebruikte de kerk heldere wijn die verband hield met de kenmerken van gezonde en frisse wijn, wat resulteerde in een verhoogde productie en commercialisering. Daarom, als u op zoek bent naar een wijn die gezelligheid, spontaniteit en eenvoud inspireert, dan is rosé een perfecte bondgenoot.

Maar hoe wordt het gemaakt? En wat zijn de druivensoorten ?
Lees in de rest van ons artikel de antwoorden op deze vragen.

Hoe wordt roséwijn gemaakt? En waarom is het roze?

Bij contact met de schil, hoe meer de most wordt geweekt, hoe meer de wijn een diepe kleur krijgt. Hierdoor is de kleur minder uitgesproken als de most wordt gescheiden van de wijn. En ja, het zijn de pigmenten in de schil van zwarte druiven die rose wijn transformeren.

De vinificatie van roséwijn

Er zijn er 3:

  • De maceratie rosé
  • De persende rosé
  • De bloedende rosé

De maceratie rosé

De laatste wordt gemaakt door zwarte druiven te oogsten. In vaten is de maceratie kort. Het kan tien tot dertig uur duren om de kleur te variëren. In feite is het doel om de bessen te scheiden van de schil, zaden, pulp en sap van de druiven. Tijdens het vaten nemen de pigmenten van de druiven het sap en de kleur op om een ​​roze kleur te krijgen.

Vervolgens wordt de most geperst en gescheiden van de vaste delen. De gisting begint dan bij temperaturen tussen 18 en 20 ° om het aromagehalte te behouden.

De persende rosé

We hebben het over de witte vinificatie van rode druiven. Hiervoor wordt aanbevolen om de druiven met de schil te persen omdat de gezochte kleur rosé zalm is. De persrosé is helderder dan de maceratie rosé waarvan de vinificatie bestaat uit het persen van de druiven na de oogst. Het sap wordt vervolgens getankt en gefermenteerd.

De bloedende rosé

Deze roséwijn is gemaakt als maceratie-rosé en wordt verkregen uit rode druiven. De maceratie van rode druiven duurt meestal een halve dag voordat het sap in de tank een roze tint krijgt en een deel van de most naar een ander vat wordt overgebracht. Deze fase neemt de uitdrukking "we ontluchten de tank". De rest van de most wordt inderdaad gebruikt om rode wijn van te maken.

Wat zijn de druivensoorten van roséwijn?

Met betrekking tot het maken van roséwijnen, worden er tegenwoordig verschillende gebruikt. Onder de essentiële druivensoorten vinden we:

  • De Cinsault
  • De Syrah
  • Grenada
  • Pinot Noir
  • De Gamay

Deze zijn verdeeld in twee grote groepen: het zuidoosten en het noordoosten

De druivensoorten van het zuidoosten

Cinsault wordt in Frankrijk verbouwd en staat bekend als Black Malvoisie. Wanneer gekweekt op vruchtbare gronden, wordt de productie voortgezet en zijn wijnen van zeer goede kwaliteit.

Syrah is een druivensoort die wordt aangetroffen aan de kant van de Côtes du Rhône en wordt gekenmerkt door de productie van roséwijnen. Het is een evenwichtige wijn, versterkt met aroma's van zwart fruit en kruiden.

De druivensoorten van het noordoosten

Pinot Noir wordt verbouwd in de Elzas en Lotharingen en de productie is afkomstig uit de Bourgogne, zijn bevoorrechte terroir.

Gamay is een druivensoort die rode wijn en roséwijn produceert. Het wordt gekweekt op kiezel- en granietbodems om fruitige, frisse en heerlijke aroma's te bieden tijdens het proeven.