Error!

U moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bekijken.

U moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bekijken. Bent U van de vereiste leeftijd?

Alles over wijnoxidatie

Alles over wijnoxidatie

Wat is wijnoxidatie?

We horen regelmatig over geoxideerde wijn, maar wat is het precies?

Oxidatie van wijn is een chemische reactie die plaatsvindt wanneer de wijn in contact komt met de zuurstof in de lucht. De alcohol die zich in de wijn bevindt, wordt omgezet in ethanol, waardoor de smaak van de wijn verandert. Deze oxidatie kan daarom gunstig zijn voor wijn als deze oxidatie wordt gecontroleerd, omdat het subtiele tonen zoals aroma's van appels of noten zal opleveren. Maar als deze oxidatie niet wordt geregeld, ondergaat de ethanol ook oxidatie en wordt deze omgezet in azijnzuur, waardoor de wijn de beroemde smaak van azijn krijgt.

Hoe een geoxideerde wijn te herkennen?

Oxidatie van de wijn zal de kleur van de vacht van de wijn veranderen. Zo verliest een rode wijn zijn levendigheid en wordt bruin.

Witte wijnen daarentegen zien hun jurk geel worden als ze oxideren. Het oxidatiefenomeen is helaas onomkeerbaar in tegenstelling tot de reductie. Hoe bewaart u uw wijn na opening? Als de fles eenmaal is geopend, kan de wijn niet langer dan 1 tot 2 dagen worden bewaard voor witte wijnen en maximaal 3 dagen voor rode wijnen.

De bewaartijd van wijnen hangt ook af van vele parameters zoals:

  • Omgevingstemperatuur
  • helderheid
  • vochtigheid
  • Het soort wijn

Hier zijn enkele tips om uw wijn zo goed mogelijk te houden:

  • Houd uw wijnen uit de buurt van licht
  • Bewaar uw wijnen in de koelkast
  • Bewaar uw wijnen door de kurk terug op de fles te leggen

U kunt ook kiezen voor een dop en pompapparaat dat een vacuüm in de fles creëert om de opslagtijd te maximaliseren.

Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze expert via de contactpagina of rechtstreeks via de chat op de Enolia.be-site!