Error!

Wanneer is wijn goed om te drinken?

Wanneer is wijn goed om te drinken?

Net als mensen evolueert wijn. We observeren 3 fasen die zijn:

 • Jeugd
 • De climax
 • De afname

De piekfase wordt gelijkgesteld met de volwassenheid van de wijn, een periode waarin de wijn rijp is, bloeit om met plezier en genot te genieten. De piek varieert afhankelijk van het oogstjaar, de appellatie, het materiaal van de wijn en de dichtheid.

De houdbaarheid van wijn is de fase waarin de climax eindigt. Rekening houdend met de houdbaarheid kan er onderscheid gemaakt worden tussen wijnen voor snelle, lage, middellange en lange rijping.

Vaak wordt aangeraden om een ​​fles wijn een jaar na het bottelen niet open te maken. Naast deze regel, weet dat elke wijn zijn eigen ontwikkeling volgt, waarvan de piek kan variëren tussen drie en twintig jaar. Nogal grappig, de evolutiecurve van een wijn is onregelmatig, met tijden van neergang. De wijn wordt dan gezegd: gesloten.

Dus wanneer kunnen we een wijn proeven?

Als men over de wijn zegt: jong, is het moeilijk om zijn evolutie en zijn hoogtepunt te bepalen. Om de wijn optimaal te laten rijpen, moet hij goed geconstrueerd zijn, tannines en een natuurlijke zuurgraad hebben.

Wat onderscheidt wijnen tijdens hun ontwikkeling?

Hier zijn een paar tips om te weten in welk stadium uw wijn zich bevindt. Uw wijn is nog jong: de aroma's zijn fris, fruitig, zuur en tannine. De tannines voelen aan als groene thee en bedekken letterlijk je tong, gehemelte en binnenkant van de wangen. Let op: de wijn ruikt een sterke houtgeur als hij op eikenhouten vaten heeft gerijpt.

Uw wijn is op zijn hoogtepunt: zijn neus is fruitig en neigt naar rijp en gekonfijt fruit. De tannines zijn zacht en de wijn is soepeler. De zuurgraad is ook minder uitgesproken. Een houtachtige wijn zal evolueren naar tonen van koffie of meer muskusachtig.

Uw wijn heeft zijn vervalfase bereikt: de fruitgeuren en houtachtige aroma's hebben plaatsgemaakt voor een onooglijke geur. Aan de onderkant van de fles zie je wat aanslag. De wijn is verkleurd en heeft geen smaak.

Heeft uw wijn de potentie om te verouderen?

In feite, hoe krachtiger, zuurder en tanninerijker de wijn, hoe groter de kans dat hij goed verouderd. Kies daarom, als u gewend bent om ze te proeven, voor verse wijnen met tannines. Als je net begint, vraag dan advies aan een wijnhandelaar om de houdbaarheid te krijgen die je wilt.

Kan uw wijn nog rijpen?

Om erachter te komen, is de beste manier om het te proeven. Idealiter kun je een doos met 6 of 12 flessen vintage kopen en zo nu en dan ontkurken. Door te meten weet u of uw wijn een goed verouderingspotentieel heeft.

Waarom geweldige wijnen laten rijpen?

Houd bij deze vraag rekening met het feit dat het belangrijk is om de top van geweldige wijnen niet voorbij te laten gaan zonder toe te geven aan de verleiding om voor hun tijd geweldige wijnen te proeven. Door de vooruitgang in de oenologie kunnen we natuurlijk wijnen waarderen die eerder zijn, consistenter onder glas. Het is echter de hoogste tijd om de rijping van geweldige wijnen te respecteren.

Wist je dat bijna alle witte wijnen en ¾ rode wijnen praktisch klaar waren om te drinken toen ze op de markt werden gebracht? Begrijp dit wanneer de producenten hen tot eigen consumptie brachten, dat wil zeggen zonder rekening te houden met de normale verouderingstijden.

Te vaak worden wijnen te jong gedronken voordat ze hun evenwicht hebben gevonden en hun karakter en de kracht van hun terroir kunnen laten gelden. Als gevolg hiervan worden producenten aangemoedigd om de waarde van hun productie te overbieden door een oogje dicht te knijpen voor de juiste aanvangsdosering. Alle grote wijnen hebben over het algemeen deze evolutiecurve:
Tijdens hun eerste vijf jaar suggereren ze een charmante vrucht, behalve tijdens de korte periodes van seizoenswisseling waarin ze terugvallen.

In hun tussenfase (tussen vijf en tien jaar) hebben deze laatste de neiging om te verminderen, hun aroma's verharden, waardoor hun tannines en zuurgraad naar voren komen. Ten slotte, na de tussenfase, genereren ze een tweede wind die de vorm aanneemt van hun genen met nobele en superieure deugden.

Als je een goede kelder hebt, kunnen deze geweldige wijnen nog eens tien jaar meegaan om goed gebruik te maken van hun kwaliteiten. Ze moeten allemaal worden opgemerkt dat de kurken na dertig of veertig jaar grote moeite zullen hebben om de kwaliteit van de wijn te behouden.

All comments
 1. e

  e

 2. e

  e

 3. e

  e

 4. e

  e

 5. e

  e

 6. e

  e

 7. e

  e

 8. e

  e

 9. e

  e

 10. e

  e

 11. e

  e

Leave a Reply